Kódfejtők háborúja - Az Enigma feltörése

"A második világháború első felében a német tengeralattjárók komoly előnyt élveztek az ellenféllel szemben. A német haditengerészet (Kriegsmarine) rendelkezett a brit kereskedelmi flotta által használt kódkönyvekkel, így képesek voltak megfejteni, és elolvasni a szövetséges konvojok üzenetváltásait, míg a szövetségesek számára a német kommunikáció feltörhetetlennek bizonyult."

u-570a.jpg

A német hadsereg által használt kódolókészüléket, az Enigmát 1923-ban Arthur Scherbius német mérnök találta fel, aki sokáig házalt a prototípussal míg végül az a német hadsereg kezébe került. 1939-re a Wehrmacht szinte összes fegyverneme használta, és a komplex kód feltörése nélkül a szövetségeseknek esélyük sem volt a német üzenetek megfejtésére.

enigma-machine.jpg

A Londonhoz közeli Bletchley Parkban, a királyi haderő titkos kódfejtő telepén több ezer matematikus és kódfejtő foglalkozott a német katonai kódok visszafejtésével. Az Enigma azonban makacsul ellenállt: a német haditengerészet ugyanis a korábbi eszközöket egy új, nyolc tárcsát alkalmazó modellre cserélte, és a plusztárcsák segítségével még bonyolultabb kódokat tudtak létrehozni. 

bletchley_wwii_0.jpg

1941 májusában a briteknek sikerült elfogniuk egy súlyosan megrongálódott U-10 német tengeralattjárót. A brit haditengerészet megszerezte a nagy jelentőségű kódkönyvet, és a haditengerészeti Enigma egy példányát, így a Bletchley Park szakértői munkához láthattak. A matematikusok létrehozták a Touring-bomba néven elhíresült szerkezetet, és ezzel a kezdetleges számítógéppel képesek voltak visszafejteni a német haditengerészeti üzenetváltásokat. 

enigma-machine_3073980b.jpg

Eközben a németek sem tétlenkedtek. Ismét továbbfejlesztették az Enigmát, így az addig alkalmazott matematikai módszerek egyik napról a másikra használhatatlanná váltak. Azonban 1942 októberében a szövetségeseknek ismét sikerült elfogniuk egy német tengeralattjárót, így újra megkaparintották a gépet, és a kódkönyvet. A szövetségesek számára döntő eredmény volt az Enigma feltörése: ha nem lettek volna képesek megfejteni az ellenség üzenetváltásait, nem tudták volna megvalósítani a partraszállást sem, így a háború hosszú évekig elhúzódhatott volna. 

 

(Forrás: www.szalaykonyvek.hu, Az európai front megnyitása)